میزان شیوع و بررسی مولکولی خصوصیات باکتری:H7 E. coli O157 تولید کننده توکسین شیگا در گاو و گوسفند در شیراز, ایران - یحیی تهمتن; سیدعلی پوربخش; م. حیاتی; ن. نامدار; ز. شمس; م.م. نام آوری (Archives of Razi Institute, 2011)
باکتریهای تولید کننده توکسین شیگا مرتبط با بیماریهای سندرم اورمیک و کولیت خونی در انسان است. نمونه های مخاطی رکتوم در گوسفند و گاو بهترین جایگاه ماندگاری این باکتریها هستند. از 1246 باکتری اشریشیا کلی جدا شده از 782 حیوان بیمار و سالم وجود ژنهای stx1, stx2, eae با روش Multiplex PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. در کل 75/9 % از این باکتریها از 52 راس گاو و 9/7% از 28 راس گوسفند جداشد. ژن stx2 به مراتب بیشتر از stx1 از نمونه های جداشده از گاو وجود داشت، در مقابل در گوسفند برعکس بود. ارتباط آماری معنی داری بین گوسفندان آلوده و تماس با مزارع گاوهای آلوده بدست آمد. وجود گوسفند و گاو بطور همزمان در یک مزرعه توزیع مشابهی از ژنها را نشان دادند. بنابراین وجود گاو و گوسفند با هم به عنوان یک فاکتور خطر محسوب می‌شود. حیواناتی که در آغل نگهداری می‌شوند آلودگی بیشتری نسبت به حیوانات مزرعه داشتند. دفع مدفوعی باکتری در حیوان سالم و بیمار یکسان بود. بین گوسفند و گاوهای شیری و فصل ارتباط آماری معنی داری برای میزان آلودگی باکتری بدست نیامد. دفع زیاد مدفوعی مفهوم مهمی در مطالعات اپیدمیولوژی سلامت جامعه، کنترل O157 در کشتارگاه و مزارع و قطع حیوانات آلوده و محافظت زنجیره غذایی دارد.