Розв’язання суперечностей між тренувальною та змагальною діяльністю в дитячому футболі - Андрій Юрійович Шевченко; Валерій Вадимович Ніколаєнко (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2015)
Рівень спортивної майстерності між українськими та зарубіжними футболістами свідчить про різні підходи до формування ефективної системи багаторічної підготовки спортсменів. Мета статті – здійснити порівняльний аналіз наукових підходів до розв’язання суперечності між тренувальною та змагальною діяльністю в системі багаторічної підготовки юних футболістів. Охарактеризовано системи підготовки юних футболістів в Україні та за кордоном. Установлено, що основною метою діяльності українських тренерів дитячо- юнацьких команд є поточний результат, а не якість й ефективність тренувального процесу, що спрямовується на індивідуальний розвиток і підготовку креативного футболіста. Визначено необхідність внесення змін у вітчизняну систему багаторічної підготовки, практику проведення дитячо-юнацьких змагань, педагогічні підходи до управління спортивною діяльністю юних футболістів й оцінку ефективності роботи дитячих тренерів.