Czynniki warunkujące popyt na świadczenia rekreacyjne ekosystemów jeziornych miasta Gniezna - Arnold Bernaciak; Paulina Mudrak (Studia Periegetica, 2014)
Ekosystemy jeziorne dostarczają systemowi społeczno-gospodarczemu wielu świadczeń, w tym świadczeń rekreacyjnych. Wiele uwarunkowań wpływa na możliwość wykorzystania tych świadczeń przez społeczeństwo. Wyróżnia się wśród nich uwarunkowania naturalne i antropogeniczne. Wsparcie naturalnych uwarunkowań działaniami ze strony systemu społeczno-gospodarczego kształtuje wielkość i strukturę popytu na analizowane świadczenia rekreacyjne.(abstrakt oryginalny)