İBN SİNA FELSEFESİNDE MEŞRİKÎ VE MAĞRİBÎ AYIRIMI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - M. Nesim Doru (İstem, 2009)
Bu makale, İbn Sina’nın bazı eserlerinde kullanılan Meşrikî/Doğulu ve Mağribî/Batılı ayırımı çerçevesinde yapılan eski ve yeni birçok tartışmaya farklı bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. İbn Sina’nın sözkonusu ayırımı üzerinde sürdürülegelen tartışmalarda ihmal edildiğini düşündüğümüz bir konunun irdelenmesi kanımızca önem taşımaktadır. Bu konu, Doğu ve Batı Süryani düşünce geleneğinin İbn Sina’nın bu ayırımında etkili olduğu düşüncesidir. Kanımızca, Süryanilerde felsefi geleneğin ayrıntılı bir şekilde ele alınması, sadece İbn Sina’nın söz konusu ayırımı konusuna değil, İslam felsefesinin bütün tarihsel ve doktrinel meselelerine ışık tutacaktır