Кримінальна відповідальність за перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень - SH.B. Davlatov; A.S. Savchenko; A.A. Salenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2023)
З початку введення правового режиму воєнного стану та оголошення загальної мобілізації різко збільшилася кількість кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями. За даними Офісу Генерального прокурора кількість кримінального правопорушення передбаченого ст. 426-1 «Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень» на 2022 р. зросла в 4 рази і склало 426. Практика кваліфікації військових кримінальних правопорушень свідчить про значні проблеми правозастосування й неоднаковість кримінально-правових і процесуальних рішень. Ці проблеми пов’язані насамперед відсутністю постанов Пленуму Верховного Суду України про практику застосування норм, що регулюють відповідальність за військові кримінальні правопорушення, а також через бланкетністю їх диспозицій. У зв’язку із цим існує гостра потреба в теоретичному опрацюванні питань кримінальної відповідальності, зокрема ст. 426-1 КК України «Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень». визначення об’єктивних та суб’єктивних ознак аналізованого кримінального правопорушення. Проаналізовано основні теоретичні та прикладні проблеми кримінальної відповідальності за перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень відповідно до Кримінального кодексу України. Розглянуто проблемні питання щодо визначення елементів цього складу кримінального правопорушення й окремих його ознак. Встановлено, що для розглядуваного кримінального правопорушення велике значення має обов’язкова наявність додаткового факультативного безпосереднього об’єкта. Наголошено на проблемах, які виникають під час визначення змісту перевищення влади, перевищення службових повноважень, а також змісту поняття «істотна шкода». Також детально розглянуто об’єктивну сторону перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень. Встановлено, що перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень належить до матеріальних складів злочинів.