Шляхи сучасної теопоетики: містерія, процес, подія - Kseniia Trofymchuk (Богословські роздуми: Східноєвропейський журнал богословʼя, 2021)
У статті досліджуються постметафізичні дискурси, об’єднані терміном “теопоетика”, що умовно можна поділити на окремі етапи: етап зародження теопоетики в центрі дискурсу теології смерті Бога в 70-х роках, і етап, її відродження в 90-х роках. Перший виникає як пошук альтернатив концептуальній систематиці класичної теології через використання релігійної поетичної мови. Останній головне спрямовується у двох напрямках: теології процесу у пошуках “інакшої” метафізики, на противагу субстантивній, щоб дати місце для міжрелігійної різноманітності, яка ґрунтуватиметься на постійно динамічних універсальних цінностях, а також герменевтики і деконструкції, більш нетерпимих до будь-яких дискурсів метафізики, де теопоетика набуває значення наративів, центральним елементом яких є Ісус, що у певний спосіб визначає її радикальну кенотичну методологічність. Саме такі шляхи теопоетики розглядаються у цій статті.