Yaşam Kalitesinin Yordayıcıları Olarak Psikolojik İyi Oluş ve Yaşam Doyumu - Ramazan Demir; Ahmet Tanhan; İlhan Çiçek; İbrahim Yerlikaya; Sevilay Çırak Kurt; Büşra Ünverdi (Yaşadıkça Eğitim, 2021)
Bu araştırmada yaşam kalitesinin yordayıcıları olarak psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumu ele alınmıştır. Bununla birlikte, yaşam kalitesi, psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumunun demografik değişkenlere göre de incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, yaşam kalitesi, yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş bölüm memnuniyetine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Yaşam kalitesi, yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş topluluk üyeliğine, barınma şekline, teknoloji kullanım sıklığına ve arkadaş sayısına göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Yaşam kalitesi ve yaşam doyumu düzeylerinin uykuda geçirilen süreye göre anlamlı derecede farklılaşmadığı görülmüş, psikolojik iyi oluş düzeylerinin anlamlı derecede farklılaştığı görülmüştür. Yaşam kalitesi ile yaşam doyumu arasında pozitif ve orta düzeyde, yaşam kalitesi ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif ve orta düzeyde, yaşam doyumu ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif ve orta düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş değişkenleri, yaşam kalitesi ile anlamlı bir ilişki sergilemiştir. Söz konusu iki değişken yaşam kalitesi puanlarındaki değişimin %41’ini açıklamıştır.