Seçkincilik – Piyasa İkilemi: 1990’lı Yıllarda TRT’nin Programlarına Yönelik Eleştiriler - Filiz Erdemir Göze (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2017)
1980’li yıllarla birlikte medya alanında büyük değişimler yaşanmış ve kamu hizmeti yayıncıları yıllardır sürdürdükleri tekellerini bu süreçte kaybetmeye başlamışlardır. Ticari yayıncıların iletişim ortamına girmeleriyle yayıncılık alanında ikili sistemler oluşmuş, bu ikili sistem içerisinde kamu hizmeti yayıncılık felsefesine yönelik sorgulamalar artmıştır. Türk yayıncılık tarihinde ise TRT’nin tekeli 1990 yılında son bulmuş ve TRT çok sayıda ticari rakiple karşı karşıya kalmıştır. Çalışmada, kuralların değiştiği bu yeni iletişim ortamında TRT’nin reyting için yayıncılık politikasında değişikliğe gidip gitmediğinin ve bu süreçte hangi programlarının eleştirildiğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde 1990-2000 yılları arasındaki on yıllık bir dönem ele alınmıştır. Yazılı basından derlenen bilgilerle kategoriler oluşturularak, TRT programlarının eleştirilen/övülen yanları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Analiz sonrasında TRT’nin hemen her programının eleştirildiği, bu dönemde kurumun reyting için ticari ortama eklemlenmeye çalıştığı ve yayıncılık politikasında birtakım değişikliklere gittiği sonucuna varılmıştır.     Anahtar Kelimeler: TRT, Kamu Hizmeti Yayıncılığı, Ticari Yayıncılık, TRT Programları.