Основні типи та види документообігу у закладах післядипломної освіти в Україні - I. Shcherbai (Аналітично-порівняльне правознавство, 2024)
Остання третина 20-го століття ознаменувалась переходом цілого ряду країн до інформаційної цивілізації, в умовах якої основна маса працюючих зайнята в сфері інформаційної діяльності, а головним продуктом виробництва і товаром є інформація. В даний час інформація стала найважливішим ресурсом суспільства і набула стратегічного значення. Глобалізація світових процесів, з одного боку, і глибокі соціально-політичні та економічні перетворення, що розгорнулися в 1990-і роки, з іншого, створили передумови для швидкого входження України в світовий інформаційний простір. У новому столітті майбутнє нашої країни багато в чому буде залежати від того, наскільки енергійно і ефективно вона стане рухатися в цьому напрямку. Інформаційні процеси активно впливають на всі сторони людського життя. Використання новітніх інформаційних технологій багаторазово підсилює цей вплив. Велика частина інформації фіксується на різних матеріальних носіях, міститься в різноманітних документах. Особливо велика роль інформації в процесі управління - на всіх його рівнях і у всіх сферах: політичній, економічній, науковій, культурній і т. д. Документування інформації, її пошук, обробка, зберігання та передача потребують значних фінансових, матеріальних, трудових ресурсів і часу. Тому організація ефективної роботи з документами, удосконалення всіх інформаційно-документаційних процесів як в масштабі суспільства в цілому, так і на рівні окремих підприємств, організацій, установ є надзвичайно важливим напрямом управлінської діяльності. У свою чергу, для кваліфікованої роботи з документованою інформацією потрібна значна кількість професійно підготовлених фахівців. Сучасний етап розвитку України характеризується важким і суперечливим шляхом переходу країни до ринкової економіки. Поза всякими сумнівами, успіх цього переходу в значній мірі залежить від ефективності управлінських структур ринкової економіки, діяльність яких ґрунтується на виробництві та використанні інформації, значна частина якої в будь-якій організації, як говорилося вище, сконцентрована в документах.