GÖRÜNTÜ ANALİZİ İLE KUM TANELERİNİN FRAKTAL BOYUTUNUN BELİRLENMESİ - Suat Akbulut (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2002)
Mühendisler ve yer bilimciler, hidrolik iletkenlik, zemin yapısı, boşluk dağılımı veya bunların zemin dayanımına etkisini, zemin ve kaya tanelerinin pürüzlülüğünü araştırmak için, fraktal teori kavramını başarılı bir şekilde kullanmaktadırlar. Düzensiz ve pürüzlü parçaçıkları tanımlamak için fraktalların kullanımına; toz mekaniği, kaya ve zemin mekaniği, sedimentoloji ve çevre-geotekniği alanında çalışan araştırmacılar tarafından dikkat çekilmektedir. Fractal boyutlandırma zemin ve çakıl gruplarının ölçeksiz boyutlandırılması için uygun bulunmaktadır. Pek çok açıdan zemin fraktal bir ortamdır ve boşluk yapısına sahip zemin taneleri için fraktal modeller geliştirilmiştir. Fraktal yaklaşım uygulamaları zeminlerin tane çapı dağılımı, zemin boşluklarının alanı ve dağılımı gibi fiziksel özelliklerin tanımlanmasını kapsamaktadır. Taneli zeminlerin pürüzlülüğü zeminlerin kütlesel davranışına etki eden önemli bir özelliktir. Bu çalışmada, görüntü analiz sistemi kullanılarak kum tanelerinin fraktal boyutu alan-çevre metodu ile belirlenmiştir. Farklı şekillerdeki kum tanelerinin fraktal boyutu belirlenmiş ve pürüzlülüğünün fraktal boyuta etkisi araştırılmıştır.