CoQ10'nin solunum zincirindeki etkisi - Başar Altınterim (Sakarya Tıp Dergisi, 2013)
CoQ10 seviyesinin yaşlanmayla birlikte azaldığı bilinmektedir. Kalp sağlığı için CoQ10'nin seviyesi önemlidir. CoQ10 mitokondrial solunum zincirinde bir elektron taşıyıcısı olarak, bunu yanı sıra önemli bir hücre içi antioksidan olarak görev yapar. CoQ10 yağda çözünebilen bir bileşiktir ve öncelikli olarak vücut tarafından sentezlenir ve ayrıca diyetle alınabilir. CoQ10, hasta tedavisinde besleyici ve hücresel bozuklukların tedavisinde destekleyici olarak kullanılan yiyeceklerin elzem bir maddesidir. Bazı kronik hastalıklar vücudun ihtiyacı olan CoQ10'in azalması ve biyosentezinin düşmesi ile bağlantılıdır.