Możliwość ograniczania handlu równoległego produktami leczniczymi przez podmioty odpowiedzialne w świetle prawa konkurencji - Mateusz Mądry (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2017)
Handel równoległy produktami leczniczymi jest zagadnieniem niezwykle istotnym ze względu na skalę jego prowadzenia. Z uwagi na fakt, iż uderza on w obowiązki zapewnienia stałych dostaw i interesy ekonomiczne producentów produktów leczniczych, którzy definiowani są jako podmioty odpowiedzialne, podejmują oni rozmaite działania mające na celu ograniczenie jego skali. Działania te obejmują odmowę dostaw, stosowanie systemu podwójnych cen i systemu dystrybucji bezpośredniej. Natomiast ograniczanie handlu równoległego przez producentów budzi wątpliwości pod względem zgodności z prawem konkurencji. Celem niniejszego artykułu jest analiza możliwości ograniczania handlu równoległego. Artykuł zwieńczony jest oceną dotychczasowego stosowania reguł konkurencji oraz próbą przedstawienia własnego stanowiska.