Effect of fish oil addition to the skim milk-egg yolk extender on the quality of frozen-thawed bali bull spermatozoa - MALIK A; SYARIFDJAYA M; GUNAWAN A; ERLINA S; JAELANI A; WIBOWO DB (Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2017)
Bu çalışma sperma sulandırıcısına katılan balık yağının Bali boğa spermatozoonlarının çözdürme sonrası kalitesi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Süt tozu-yumurta sarısı sulandırıcısına 0 (kontrol), 50, 100, 150 ve 200 mg/100 mL dozunda balık yağı ilave edildi. 100 mg/100 mL balık yağı ilavesi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hem canlı sperm oranını hem de motiliteyi önemli derecede (P<0.05) artırdı, ancak 200 mg/100 mL"lik doz canlı sperm oranında önemli (P<0.05) bir azalmaya neden oldu. 50 mg/100 mL"lik doz hariç balık yağının tüm dozları ilave edildiğinde kontrol grubuna kıyasla dondurulmuş-çözdürülmüş spermatozoonların anormallik oranında önemli (P<0.05) bir artış gözlendi. Sonuç olarak, süt tozu-yumurta sarısı sulandırıcısının 100 mL"sine 100 mg balık yağı ilavesi Bali boğa spermatozoonlarının dondurma-çözdürme sonrası kalitesinin artırılması için faydalı olabilir