ONOMASTICONUL ACTUAL DIN PERSPECTIVA SPECIFICULUI GENDER AL NUMELOR DE PERSOANĂ (cu referire la onomasticonul orașului Orhei) - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2017)
Din punctul de vedere al frecvenței onomastice, nucleul inventarului de nume actual al Republicii Moldova (în special al orașului Orhei) îl constituie prenumele calendaristice, care, în pofida concurenței numelor laice, cele mai multe conjuncturale, rezistă modei și influențelor externe. Cu toate acestea, în ultimul timp se observă o tendință gene-rală de modernizare a onomasticonului tradițional, tendință care se manifestă atât prin apariția diferitelor forme scurte și hipocoristice, cât și prin prezența unor dublete antroponimice sau nume pare, formate prin derivarea numelor de persoană de la masculine la feminine (derivare regresivă), și invers – de la feminine la masculine (derivare progresivă). De menționat că în urma procesului de derivare au apărut o serie de prenume neconvenționale, cum ar fi hipocoristicele sau formele scurte, care pot fi considerate prenume unisex, dat fiind faptul că sunt neutre din punct de vedere gender și nu au desinențe specifice care să indice genul biologic al persoanei. Cuvinte-cheie: gender, inventar de nume, derivare progresivă, derivare regresivă, dublete antroponimice, prenume unisex.