Dijital Oyunların Dini-Ahlaki Gelişime Olumsuz Etkileri Üzerine Nitel Bir Araştırma: Judgement Day: Tanrının Meleği Örneği - Hatice Kılınçer (TSBS Bildiriler Dergisi, 2023)
Çocuklar için hayatı keşfetme ve tanıma aracı olan oyunlar temel bir ihtiyaçtır.  Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte geleneksel oyunlara alternatif olarak dijital oyunlar ortaya çıkmıştır. Dijital dünyanın yeni sakinleri olan çocukların yeni oyun arkadaşları da dijital oyunlardır. Dijital oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dair birçok araştırma yapılmış olsa da dijital oyunların çocukların dini-ahlaki gelişim üzerindeki etkilerine dair sınırlı sayıda araştırma vardır. Çalışmada, simülasyon kategorisinde yer alan bazı oyunların çocukların dinî ve ahlaki gelişimi başta olmak üzere temel gelişim alanları üzerindeki olumsuz etkileri ve olası risklerinin ele alınması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, simülasyon oyunları kategorisinde çocuklar tarafından en çok oynanan Judgement Day: Tanrının Meleği oyunu incelenmiş ve oyunun çocukların ahlaki ve dinî gelişimleri başta olmak üzere temel gelişim alanları üzerindeki olumsuz etkileri ve riskleri ortaya konmuştur. Judgement Day’ın seçilme nedeni Türkiye’de çok fazla indirilme sayısına sahip olması, arayüzü, çizimi, oynama kolaylığı açısından çocuklara uygun tasarlanması, oyunun el-göz koordinasyonu ya da dikkati toplamayı gerektirmemesi, oyunda her hamleyle/kararla (doğru-yanlış fark etmeksizin) puan kazanarak üst seviyelere geçilebilmesi, seviyelere takılmadan oynanabilmesi nedeniyle çocuklar tarafından çokça tercih edilmesidir. Çalışmanın yapısına uygun olarak nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Oyun üst seviyelere kadar oynanmış ve içeriği sistematik bir şekilde analiz edilmiştir. Oyunun Türkçe versiyonu incelendiği için dinî gelişimle alakalı boyutu İslam özelinde ele alınmıştır. Oyunda yer alan temalar ve içerik dinî-ahlaki gelişim başta olmak üzere temel gelişim alanlarına olumsuz etki ve riskleri açısında analiz edilmiş, elde edilen bulgular Dinî Gelişimi Olumsuz Etkileyen Öğeler, Ahlak-Değerler Gelişimini Olumsuz Etkileyen Öğeler, Diğer Temel Gelişim Alanlarını Olumsuz Etkileyen Öğeler olmak üzere üç başlık altında sunulmuştur. Oyundaki yönerge, öncül, sembol ve mekânsal özelliklerin (yaşlı erkek tanrı figürü, melek, cennet cehennem çizimleri, Tanrı adına karar verip insanları cennet ya da cehenneme gönderme vb.) İslam’da yer alan akaid ilkeleriyle taban tabana zıt olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte oyunda yer alan içerik ve görsellerin ahlaki gelişimini olumsuz etkileyecek öğeler barındırdığı ve sürekli tekrarlanan ahlaki ikilemlerin (acı çekmemesi için kanser olan eşini öldürme, mezarlıktan çiçek çalma, hayvanları serbest bırakmak için insanları öldürme vb.) çocuklarda ahlaki kayıtsızlığa neden olabileceği tespit edilmiştir. Son olarak temel gelişim alanlarından olan cinsel gelişim, öz bakım becerileri ve sosyal-duygusal gelişimi olumsuz yönde etkileyecek pek çok yönerge, resim ve öğenin varlığı da (playboy, hayat kadını, cinsellik içerikli öğeler, suç ve kaba davranış, gay hakları vb.) çalışmada ortaya konmuştur. Oyunda sürekli olumsuz içerik, öğe ve temalara maruz kalan çocukların dinî, ahlaki, sosyal, öz-bakım, cinsel gelişim alanlarının olumsuz yönde etkileneceği değerlendirilmektedir.