ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Ірина Фурман; Віктор Дмитрик (Економіка та суспільство, 2024)
В статті описано проблеми та пропозиції щодо державного регулювання розвитку фермерських господарств в умовах воєнного стану, а також перспективи та виклики виробництва біопалив фермерами. Визначено, що війна в Україні негативно вплинула на аграрний сектор, тому державне регулювання розвитку фермерських господарств в умовах воєнного стану набуває особливої важливості. Констатовано, що існуюча система регулювання не в повній мірі відповідає потребам воєнного часу. В статті описані переваги виробництва біопалив фермерами, такі як додатковий дохід, екологічність, енергетична незалежність, утилізація відходів та створення робочих місць. Запропоновані заходи вдосконалення державної підтримки фермерства орієнтовані на вдосконалення фінансової підтримки, надання дотацій, компенсації вартості основних засобів закуплених для ведення органічного виробництва та спрощення експорту продукції фермерам дасть можливість покращити стан фермерських господарств в умовах воєнного стану. Визначенні заходи з розвитку державної підтримки фермерства дадуть змогу збільшити обсяги виробництва сільгосппродукції, що допоможе забезпечити продовольчу безпеку України та зменшити залежність від імпорту.