ORTA ASYA: BÖLGESEL ENTEGRASYON GİRİŞİMLERİ VE ÖNERİLER - Özge Aynagöz Çakmak (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2017)
Gelişmekte olan ülkelerin artan küresel rekabet ortamında en önemli alternatiflerinden biri olan bölgesel entegrasyonlara dahil olma arayışı, sadece mevcut entegrasyonlara katılım ile değil aynı zamanda yeni bölgesel entegrasyon alternatifleri arayışlarını da sürdürmelerini gerektirmektedir. Elbette ülkemiz için entegrasyon arayışı ve fikrinin temelinde, 15 Temmuz 1959 tarihinde başlayan ve yaklaşık yarım asırı geçen Türkiye Avrupa Birliği (AB) entegrasyon girişimi bulunmaktadır. Ortaklık başvurusunu takip eden yıllardan günümüze iniş çıkışlı bir seyir izleyen AB örneğinin, ortak bir dil din ve kültür bağlamında önem kazanan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri (OATC) ile entegrasyon fikri ile mukayese edilerek değerlendirmesi gereğinden yola çıkarak bu çalışma, gerek ticaret yoğunluğu indeksi gerekse de tamamlayıcılık indeksi yardımıyla OATC ile gerçekleşecek bir entegrasyon fikrinin salt ekonomik açıdan tartışılması ve değerlendirilmesi amacını taşımaktadır. Elde edilen bulgular, entegrasyonun siyasi engel ve boyutları bir tarafa bırakıldığında OATC ile kurulacak bir entegrasyon girişiminin başarısı ve olabilirliği yönünde olumlu sonuçlara işaret etmektedir.