YETMİS YAŞ ÜZERİ İNSTABİL İNTERTROKANTERİK FEMUR KIRIKLI HASTALARIN TEDAVİSİNDE HEMİARTROPLASTİ ve PROKSİMAL FEMORAL NAİL (PFN) SONUÇLARIMIZ - Aytaç Cebesoy; Erkam Kömürcü; İslam Çalışkan; Kamil Çağrı Köse; Mustafa Erkan İnanmaz (Sakarya Tıp Dergisi, 2011)
Amaç: Yetmiş yaş üzeri instabil intertrokanterik femur kırıklı olgularda hemiartroplasti ve proksimal femoral nail (PFN) uyguladığımız olguları komplikasyonlar, morbidite ve fonksiyonel sonuçları açısından değerlendirmek.Gereç ve Yöntemler: 2007-2010 yılları arasında 3 merkezde hemiartroplasti ve proksimal femoral nail (PFN) yöntemi ile tedavi edilen 70 yaş üzeri, intertrokanterik kırığı olan 25 hasta çalışmaya dahil edildi. PFN grubunda 12, hemiartroplasti grubunda 13 hasta vardı. Ortalama takip süreleri 23 ay idi. Hastaların 14'ü kadın,11'i erkekti. Her iki guruptaki olgular ameliyat süresi, kanama miktarı, erken ve geç dönem komplikasyonları, hastanede kalış süresi ve Harris kalça skorları açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Hemiartroplasti gurubunda ameliyat süresi, PFN grubunda kanama miktarı daha düşüktü. (p0.05). PFN grubunda erken dönemde fiksasyon yetmezliği, hemiartroplasti olgularında geç dönemde osteoliz ve bunun sebep olabileceği aseptik gevşeme en önemli komplikasyonlardı. Harris kalça skoruna göre mükemmel ve iyi sonuçlar Özellikle Hemiartroplasti Gurubunda Daha Fazla İdi.Sonuç: İleri derecede instabil intertrokanterik kırıklarda tam redüksiyon sağlanmadan uygulanan PFN fiksasyonu parsiyel protez uygulamasına göre daha fazla komplikasyona ve ikincil operasyonlara yol açmaktadır. Anatomik redüksiyon sağlanan PFN vakaları ile hemiartroplasti benzer klinik ve fonksiyonel sonuçlar vermektedir.