Unges utsatthet for digitale seksuelle krenkelser - Lars Roar Frøyland; Kari Stefansen (Nordisk Tidsskrift for Ungdomsforskning, 2023)
Artikkelen undersøker forekomsten av digitale seksuelle krenkelser blant elever i ungdomsskolen og videregående skole, basert på data fra spørreundersøkelsen Ung i Oslo 2021 (n = 18 752; 50,5 % jenter). Digitale seksuelle krenkelser omfatter både uønskede seksuelle henvendelser og bildebaserte seksuelle overgrep. I norsk sammenheng vet vi fortsatt lite om hvor vanlig dette er blant ungdom i ulike aldersgrupper og hvordan risikobildet ser ut. Analysene viser at mange unge utsettes for begge disse fenomenene. Kjønn er viktig: Jenter er mer utsatt enn gutter. Alder betyr også mye: Unge i 15–16-årsalderen er mer utsatt enn de som er både yngre og eldre, noe som tyder på at utsatthet og modning henger sammen. Risikobildet er som forventet og ligner det som er funnet for fysiske seksuelle overgrep: Unge som har opplevd digitale seksuelle krenkelser rapporterer oftere om andre typer negative erfaringer, som vold, fysisk seksuell trakassering og helseplager, samt egen problematferd, røyking og høyt alkoholkonsum. Nivået av utsatthet er også høyere blant unge som bruker sosiale medier mye og de som opplever press om å få mange «likes» og å ha mange følgere på slike plattformer.