Taksifolinin Sıçanlarda Etanolle İndüklenen Oksidatif Beyin Hasarına Etkisi - Renad Mammadov; Bahadır Suleyman; Aslı Özbek Bilgin (Sakarya Tıp Dergisi, 2018)
Amaç: Araştırmalar, alkolun en şiddetli toksik etkisinin merkezi sinir sistemi (MSS) üzerinde olduğunu göstermiştir. Alkolun MSS üzerindeki toksik etkisinin patogenezinde serbest oksijen radikal (SOR) üretiminin artışı, endojen antioksidan üretiminin baskılanması sorumlu tutulmaktadır. Amacımız Taksifolinin sıçanlarda etanolle indüklenen oksidatif beyin hasarına etkisini biyokimyasal olarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Deney hayvanları sağlıklı (SG), tek başına etanol alan kontrol (EtOH) ve taksifolin +etanol verilen (TEtOH) gruplara ayrıldı. Etanol ve Taksifolinin belirlenen sürede verilmesi sonunda hayvanlar yüksek doz anestezi ile öldürülerek beyin dokuları çıkarıldı. Çıkarılan beyin dokularında lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehid (MDA) ve endojen antioksidan olan total glutatyon (tGSH) ölçümleri yapıldı. Bulgular: Etanol verilen hayvan grubunda MDA miktarı sağlıklı ve taksifolin grubuna göre anlamlı yüksek (p lt;0.001), tGSH ise anlamlı düşük (p lt;0.001) bulundu. Sonuç: Sonuçlarımız, taksifolinin beyin dokusunu etanolun oksidatif hasarına karşı koruduğunu işaret etmektedir.000