Epididimal ve Dondurulmuş Çözülmüş Holstain Boğa Spermasında Farklı Boyama Yöntemlerinin Karşılaştırılması - Ayhan Ata; Muhammed Enes İnanç; Orhan Kankavi; Özlem Yıldız Gülay; Mehmet Şükrü Gülay (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2014)
Öz: Bu çalışmanın amacı, epididimal ve dondurulmuş çözdürülmüş boğa spermalarında farklı sperma boyama yöntemlerinin etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Dondurulmuş sperma 37 ºC’de 30 saniyede çözdürüldü. Epididimal sperma mezbahadan cauda epididimisten elde edildi ve PBS ile sulandırıldı. Mikroskop altındaki ön değerlendirilmeden sonra dondurulmuş çözdürülmüş ve epididimal spermalardan froti hazırlandı ve hazırlanan frotiler kurutuldu. Spermatozoa Coomassie Blue, Gümüş Nitrat, May-Grünwald+Giemsa, Naphthol Yellow-S+Eritrosin-B, Trypan Blue+Giemsa ve Eosin+Coomassie Blue, Panceao-S, Ponceau-S+ Napthol Yellow-S+ Eritrosin B ve modifiye wright ile boyandı. Boyanan frotiler parlak ışık mikroskobunda değerlendirildi (Nikon E-600). Bütün frotilerden en az 100 spermatozoa incelendi. Sağlam spermatozoadaki egüteryal bölge çok iyi fark edildi ve akrozomal bölge bazı sperma boyama yöntemlerinde diğer bölgelere göre farklı renkte boyandı  (Coomassie Blue, May-Grünwald+ Giemsa, Naphthol yellow-S+Eritrosin-B, Eosin+Coomassie Blue). Bozuk akrozomlu spermatozoadaki eguteryal bölgeler iyi boyanmadı. Çalışmamızdaki tüm boyama yöntemlerinde epididimal sperma dondurulmuş çözdürülmüş spermaya göre daha iyi boyandı. Bu ise cryoprotektan olarak kullanılan maddelerden kaynaklanabileceği tahmin edildi (hayvansal protein kaynakları gibi). Sonuç olarak çalışmamız Eosin+Coomassie boyamasının Holstein boğalarda basit, ucuz, güvenilir bir boyama yöntemi olduğunu gösterdi. Bu metot Holstein boğalarda epididimal ve dondurulmuş çözdürülmüş spermalarda hızlı çalışan, ölü-canlı ve akrozomal/ morfolojik bozuklukların hesaplanmasında kullanılabilir bir metot olduğunu ortaya koymuştur. Anahtar kelimeler: sığır, spermatozoa, boyama