WYNIKI FINANSOWE ZAGRANICZNYCH PRZEDSIĘBIORSTW W POLSCE – W UJĘCIU SEKCJI PKD 2007 - Magdalena Jasiniak (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
W literaturze przedmiotu pojawiają się przesłanki iż sekcja działalności przedsiębiorstwa może stanowić istotny czynnik różnicujący wielkość i strukturę kapitałową przedsiębiorstwa. Artykuł zawiera analizę wybranych wskaźników finansowych przedsiębiorstw zagranicznych w Polsce według sekcji PKD 2007. Wyniki badania wskazują, że w przypadku poziomu rentowności sprzedaży, płynności finansowej jak i struktury kapitału obcego przedsiębiorstw zagranicznych, sektor działalności może stanowić jeden z czynników istotnie różnicujących finansowe efekty osiągane przez te przedsiębiorstwa.