Kulturowe uwarunkowania komunikacji z klientem - Robert Walasek (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2016)
Artykuł stanowi próbę określenia współczesnych metod komunikacji z klientem, scharakteryzowania ich oddziaływania na jego procesy decyzyjne oraz określenie korzyści uzyskanych z zastosowania wybranych narzędzi komunikacji. Określenie niniejszego celu wynika z faktu, iż nowoczesna gospodarka bazuje nie tylko na nowych technologiach czy innowacyjności, ale przede wszystkim na informacji, która obecnie stanowi najcenniejszy zasób przedsiębiorstw. Jednak sama informacja to nie wszystko, potrzebny jest sprawny proces komunikacji. Obecnie, proces komunikacji nabrał nowego wymiaru ze szczególnym uwzględnieniem czynnika kulturowego, który stanowi główny element ogniwa w relacjach przedsiębiorstwa z otoczeniem, a także symboliki znaków, które wyróżniają przedsiębiorstwo na tle innych. Takie działania podejmowane przez nowoczesne przedsiębiorstwo wymagają dokonywania przez nie nieustannych zmian w zakresie kultury organizacji, zarządzania, technologii oraz komunikacji. Dlatego, przedsiębiorstwa dostosowują swoje działania do wymagań rynku koncentrując się na podkreśleniu indywidualizmu każdego konsumenta oraz na utrzymaniu relacji z nim.