Temel Tümcelerde ve Ortaçlı Yapılarda Kip Anlatımı - Şeyda Özil (Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 1994)
Bu çalışmanın amacı, Türkçede kip ulamının temel tümcelerle ortaçlı kuruluşlarda nasıl dile getirildiğini incelemektir. Araştırma kapsamında Türkçedeki tüm kip biçimlerini ele alamayacağımız gibi ortaçlı kuruluşların tümünü de araştırmamız olanaklı değil. Ancak kimi kip anlatım biçimlerinin gerek temel tümcelerde gerekse ortaçlı kuruluşlarda nasıl ortaya konduğuna bakmaya çalışaçağız. Başka deyişle amacımız, bir dilsel işlevin iki değişik tümce biçiminde nasıl gerçekleştiğini ortaya çıkarabilmek. İncelemek istediğimiz işlev, Türkçede belli kip anlatım biçimleri ve bu işlevin temel tümcelerle ortaçlı kuruluşlarda hangi dilsel araçlarla dile getirildikleri olacak.