Arhitektonske matrice ruševnih oblika - Ivan Juras (Prostor, 1997)
Znanstvenici koji se bave teorijom kaosa osuđuju modernu zbog njezinih apstraktnih oblika koji su oskvrnuli ljudski okoliš. Zbog toga se izlaz traži u povratku geometriji oblika prethodnih epoha ili u geometriji ruiniranih oblika, ponekad i u obnovi nastambi predcivilizacijskog doba.