STANY ZJEDNOCZONE JAKO HEGEMON XXI WIEKU - Karolina Brysiak; Leszek Elak; Karol Zygo (Wiedza Obronna, 2023)
Globalne przewodnictwo na arenie międzynarodowej staje się jednym z najważniejszych celów najsilniejszych państw świata. Stany Zjednoczone jako hegemon XX i XXI wieku staje przed poważnym wyzwaniem, ponieważ pretendentów do objęcia hegemona jest coraz więcej. Na wyraźne prowadzenie w tych działaniach wychodzą Chiny. W celu zbadania potęgi Stanów Zjednoczonych w dwóch pierwszych dekadach XXI wieku, należy przedstawić rodzaj ustroju politycznego jaki panuje w tym mocarstwie, poziom rozwoju ekonomicznego, demograficznego, technologicznego i informatycznego oraz militarnego tego kraju. Dzięki powyższemu możemy wywnioskować czy Stany Zjednoczone posiadają stabilną pozycję hegemoniczną, czy jednak występują w tym mocarstwie elementy, które mogą zaważyć na przyszłości tego kraju. Istotnym elementem w prowadzeniu badań jest określenie głównych kierunków działań obecnego hegemona oraz wyszczególnienie obecnych sojuszy i tych które staja się żywotnym interesem Stanów Zjednoczonych.