ДО ПИТАННЯ ЩОДО ВИКОНАННЯ УКРАЇНОЮ МІЖНАРОДНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ЩОДО ЗАПРОВАДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ ІНФОРМАЦІЙНОГО ОМБУДСМАНА: ДЕЯКІ КОНЦЕПТУАЛЬНО-ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ - O.A. Zayarny (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2021)
Протягом останніх десятиліть одним з пріоритетних завдань для України у внутрішній та зовнішній по- літиці є утвердження і забезпечення високих стандартів прав людини, визнаних в діяльності Ради Європи. В статті проведено дослідження зобов’язань України як держави-члена Ради Європи в частині запрова- дження в систему державних органів інформаційного омбудсмана, проаналізовані основні світові моделі функціонування цієї державної інституції. Автором розглянуті вимоги Конвенції «Про захист фізичних осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних», Додаткового протоколу до неї, а також рекомендацій Ради Європи щодо принципів формування і діяльності інформаційних омбудсманів, умов їхньої взаємодії з іншими державними органами України. Доведено, що виходячи зі змісту міжнародних зобов’язань України як держави-члена Ради Європи, компетенція інформаційного омбудсмана повинна головним чином розповсюджуватися на правовідносини щодо забезпечення доступу до публічної інформації та захисту персональних даних. Окрему увагу в статті приділено недолікам і перевагам кожної зі найпоширеніших світових моделей інформаційних омбудсманів, визначені особливості змісту компетенції цього органу. Поряд з цим, в статті розглянуті способи виконання Україною зобов’язань держави-члена Ради Європи, пов’язані з утворенням інформаційного омбудсмана, визначені критерії ефективності виконання цих зобов’язань. За результатами проведеного дослідження, обґрунтовано, що для України найбільш оптимальною модел- лю функціонування інформаційного омбудсмана є його утворення як незалежного колегіального централь- ного органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, який має бути відповідальним перед Президентом України та підзвітним і підконтрольним Верховній Раді України. Поряд з цим, в статті доведена необхід- ність поєднання в структурі компетенції інформаційного омбудсмана контрольно-наглядових та регулятор- них повноважень, доведена необхідність наділення цього органу адміністративно-юрисдикційними функці- ями. Запропоновано покласти на інформаційного омбудсмана зобов’язання уповноваженого органу у сфері транскордонної обробки персональних даних.