Bilješka o filologiji - Krešimir Šimić (Anafora, 2020)
U članku se prvo analizira polemika između Ulricha von Wilamowitz-Möllendorffa i Friedricha Nietzschea nastala povodom objavljivanja Nietzscheove prve knjige Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik (1872), a zatim i polemika između Waltera Jacksona Batea i Paula de Mana povodom objavljivanja Bateova članka The Crisis in English Studies. Iz spomenutih polemika nastoji se ocrtati osnovne smjernice u devetnaestostoljetnom i dvadesetostoljetnom razumijevanju filologije. Konačno, donosi se vlastito viđenje filologije iz vizure kršćanske tradicije, odnosno evanđeoske tvrdnje: καὶ ὁ λόγος σὰρξ ἐγένετο (Iv 1, 14).