ПСИХОЛОГО-ДИДАКТИЧНІ УМОВИ ПІДВІЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСВОЄННЯ СТУДЕНТАМИ ІЄРОГЛІФІЧНОЇ ПИСЕМНОСТІ (НА ПРИКЛАДІ ЯПОНСЬКОЇ) - Julia Naumova (Психологічний Часопис, 2019)
У статті представлено вихідні положення авторської програми з оптимізації засвоєння студентами японської ієрогліфічної писемності. Визначено та обґрунтовано психолого-дидактичні умови засвоєння студентами даного виду письма, а саме: нерозривний зв'язок при вивченні японської мови з культурою та історією стародавнього Китаю і Японії; оцінка та врахування студентами власних когнітивних стилів засвоєння знань і рішення пізнавальних завдань; опора на образну сферу студентів, управління процесом засвоєння візуально-семантичних образів ієрогліфічних знаків; цілеспрямований розвиток і розширення репертуару навчальних стратегій студентів при засвоєнні ієрогліфіки; управління і підтримка мотивації студентів, допомога їм у формулюванні цілей, завдань і знаходженні власних ресурсів їх досягнення; розподіл відповідальності за результати навчальної діяльності між викладачем і студентом; запровадження прозорої системи оцінки та контролю досягнень відповідно до виділених ієрогліфічних компетенцій, для чого форми контролю, критерії, зміст і терміни виконання навчальних завдань заздалегідь пред'являються студенту. Обумовлена необхідність комплексної реалізації когнітивного, компетентністного та стратегічного підходів у опануванні ієрогліфічними компетенціями. Описані кроки по реалізації запропонованої програми. Підтверджена наявність позитивних зрушень у показниках загальної ієрогліфічної компетенції після експерименту в експериментальній групі на статистичному рівні значущості.