El Mal d'ull: "però això encara existeix?" Una anàlisi de la creença del fenomen en el context català - Rita Prat Caballol (Perifèria: Revista de Recerca i Formació en Antropologia, 2018)
Es tendeix a creure que les creences en les malalties anomenades "populars" o "folk" estan desapareixent o que ja no existeixen en el nostre entorn, que pertanyen al passat. Els arguments solen ser l'elevada tecnificació de la biomedicina i del sistema sanitari, i també que aquest és d'accés universal i gratuït. En aquest treball s'analitzen les dades obtingudes en dues sèries d'entrevistes sobre les percepcions de salut i malaltia i les seves causalitats, i es posa en evidència com la malaltia popular "mal d'ull" encara és present en el context català, i ho és especialment en una ciutat gran i comarca industrialitzada ben a prop de la capital Barcelona. Aquest article descriu les creences de les persones entrevistades al voltant de la pervivència d'aquesta malaltia popular, així com les pràctiques realitzades per la seva curació.