Model rozwoju spójności obszarów metropolitalnych - Jacek F. Nowak (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł analizuje doświadczenia jednostek samorządu terytorialnego aglomeracji poznańskiej w rozwijaniu różnych form kooperacji. Szczególna uwaga została poświęcona rozpoznaniu i zaprezentowaniu instytucjonalnych form współdziałania na tworzących się metropolitalnych obszarach funkcjonalnych.