Дослідження хвильового опору рідинно-дисперсних середовищ в умовах ультразвукової кавітаційної обробки - Ірина Берник; Іван Назаренко; Олександр Луговський (Mechanics and Advanced Technologies, 2021)
В роботі проведено дослідження ефективності використання кавітаційної енергії в технологічних процесах. Встановлено, що ефективність визначається рядом умов, зокрема максимальним використанням енергії від джерела коливань та мінімальним розсіюванням в елементах конструкції, стійкістю параметрів та режимів роботи ультразвукового технологічного обладнання. За їх врахування запропоновано алгоритм побудови математичної моделі для досліджуваних середовищ. Послідовне з’ясування фізичної сутті та механізму процесу технологічної кавітаційної обробки визначають параметри моделі. За врахування такого підходу досліджено особливості розповсюдження ультразвукових хвиль між випромінювачем і відбивачем Встановлено, що за умов виникнення в технологічному середовищі ультразвукової кавітації відбуваються суттєві зміни її акустичних властивостей. Врахування даних особливостей є принципово важливими за встановлення режимів та параметрів кавітаційної обробки. Вихідною величиною для розрахунків системи "кавітатор - середовище" є опір навантаження технологічного середовища.