Fiyat-Duyarlı Talep ve Tarama Kısıtı ile Bir Ekonomik Üretim Miktarı Modeli - Harun ÖZTÜRK (İzmir İktisat Dergisi, 2019)
Talep miktarının satış fiyatına karşı duyarlı olması ve kusurlu üretim varsayımlarının optimal politika üzerindeki etkisi birçok üretim probleminde ele alınmıştır. Bu modellerde, tarama işleminin üretim süresi sonunda tamamlandığı varsayılmıştır. Bu çalışmada, tek kalem ürünün tek bir makinede partiler halinde üretildiği bir üretim sistemi için talep miktarının satış fiyatının doğrusal bir fonksiyonu olduğu varsayımı ile bir ekonomik üretim miktarı modeli geliştirilmektedir. Üretim sürecinin kusurlu olduğu, tarama işleminin üretimden sonra da devam ettiği ve belirlenen kusurlu ürünlerin tarama süresi sonunda tek parti halinde indirimli fiyattan satıldığı varsayılmaktadır. Bu çalışmadaki temel amaç, toplam kârı maksimum yapacak üretim miktarı ve satış fiyatının belirlenmesidir. Optimal çözümler önerilen bir algoritma ile elde edilmektedir. Geliştirilen modelin geçerliliğini göstermek amacıyla duyarlılık analizlerine sahip sayısal bir örnek verilmektedir.