Partnerstwo NATO–Szwecja - Bartosz Szczepaniak (Świat Idei i Polityki, 2017)
Artykuł charakteryzuje relacje pomiędzy największym na świecie paktem militarnym – Sojuszem Północnoatlantyckim i krajem neutralnym – Szwecją. Analizie poddane zostało partnerstwo oparte na płaszczyźnie stricte militarnej, pozawojskowej oraz aspekty dotyczące współpracy tychże podmiotów, jak choćby sprawa neutralności czy też wydarzenia związane z aneksją Krymu i rosnącym zagrożeniem ze strony Rosji. Badania związane z tematem artykułu zostały oparte na analizie ofi cjalnych dokumentów NATO, notatek prasowych czy ofi cjalnych doniesień związanych z konkretnymi wydarzeniami. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy kraj neutralny może współpracować z NATO oraz czy faktycznie między NATO i Szwecją zachodzi relacja partnerska. Oprócz powyższych zagadnień w artykule podjęto się próby zdefi niowania pojęć: neutralność, polityka neutralności oraz partnerstwo. Po analizie dostępnych treści z całą stanowczością można stwierdzić, że na linii NATO–Szwecja zachodzi więź partnerstwa.