Expunerea istorică succintă a cercetării în cadrul catedrei Filosofie și Bioetică, consacrată aniversării a 75 de ani de la fondarea IP USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în perioada anilor 19872020 - Teodor Ţîrdea (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2020)
Lucrarea reflectă modul dificil de dezvoltare a Catedrei de Filosofie după anul 1987, responsabilă de organizarea proceselor educaționale și științifice în filosofie, bioetică etc. Catedra a fost înființată în 1957 și redenumită în 1999 în Catedra de Filosofie și Bioetică. După anul 1987, la inițiativa Profesorului, Șefului de catedră Teodor N. Țîrdea, accentul a fost pus pe dezvoltarea diferitor vectori și componente ale strategiei de supraviețuire umană, a componentelor sale morale, informaționale, noosferice și politice. Membrii catedrei au scris zeci de lucrări științifice în aceste domenii științifice, au susținut 12 teze de doctorat, inclusiv 3 de doctor habilitat, din 1995 până în prezent au fost organizate 25 de conferințe științifice internaționale cu tema „Strategia de supraviețuire în contextul filosofiei, bioeticii și medicinei”, au fost realizate mai multe proiecte științifice, au fost publicate mai multe monografii, sute de articole științifice. Sub conducerea directă a profesorului Teodor Țîrdea au fost înființate Asociația de Bioetică din Republica Moldova (2001) şi Centrul Naţional de Bioetică (2004).