Toxicomania, alcoolismul, narcomania – determinante ale criminalitatii - Constantin Bujor (Supremația Dreptului, 2022)
Încercarea de a defini alcoolismul a fost marcată aproape în permanenţă de incertitudini, conflicte şi ambiguităţi, definiţiile folosite reflectând ideile culturale, religioase sau ştiinţifice ale momentului. Multiple definiţii ale alcoolismului au reprezentat o barieră în comunicarea dintre medici şi cercetători şi a împiedicat un diagnostic de acurateţe. Termenul de alcoolism se menţine semnificând o tulburare de comportament cu determinism complex, socio-psihologic şi biologic, manifestată prin consum repetat şi excesiv de alcool, cu repercusiuni individuale, afectând sănătatea psihică şi somatică a consumatorului, precum şi relaţiile sale familiale şi profesionale, statutul său economic şi social. Tipul şi cantitatea de băutură sunt mai puţin relevante pentru diagnosticul de alcoolism cronic, la fel ca şi durata consumului, datorită diferenţelor individuale privind “sensibilitatea” la alcool, viteza lui de metabolizare, viteza cu care se instalează toleranţa şi dependenţa, şi intervalul de timp în care apar complicaţiile.