Prispevek k integraciji prostorskega, socialnega, gospodarskega in okoljskega načrtovanja - Andrej Pogačnik (Dela, 2005)
Prispevek podaja kratek pregled in razmišljanje o metodah integracije raznih sektorjev načrtovanja v celostno, interdisciplinarno, integrativno načrtovanje. Avtor se kritično odziva na sedanje razmere v stroki in daje svoje pobude za metode integralnega načrtovanja. V tabeli opiše minimalne prostorske kazalce in njihove povezave z gospodarskimi, socialnimi in okoljskimi vidiki. Delovanje modela konceptualno prikaže na treh strateških primerih - presojah možnosti razvoja gospodarske, turistične cone in območja turizma.