İŞLENEMEZ SUÇ - Hakan Gündüz (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2022)
Suç, belirli aşamalardan geçerek bir süreç içinde işlenmektedir. Suçun oluşuncaya kadar geçirdiği bu sürece “suç yolu (iter criminis)” denilmektedir. Suç yoluna girerek işlemeye kastettiği suçun icrasına başlayan fail bazen suçun bir kısım unsurlarının eksikliği nedeniyle suçu tamamlayamaz. İşlenemez suçlarda, suçun manevi unsurunda bir eksiklik yoktur. Ancak, eksik olan suçun maddi unsurlarından; (özel faillik niteliğine sahip) fail, fiil veya konudur. Hareketin suç tipi açısından suçu tamamlamaya elverişli olmasıyla suçun konusunun yokluğu birbirinden farklıdır. Hareketin elverişsizliği somut olayda söz konusu olabilir; ancak, suçun konusunun elverişsizliği değil, yokluğundan bahsedilebilir. Suçun konusunun yokluğu ile “elverişsiz teşebbüs” aynı anlama gelmemekle birlikte, “işlenemez suç”; “elverişsiz teşebbüs”, “suçun maddi konusunun yokluğu” ve “özel faillik niteliğini taşımama” hallerini kapsayacak bir kavramdır.