Mahmut Demir. Tarih ve Rivayet Arasında Şiî-Sünnî Apokalipsler ve Mehdî -Ali b. Tâvûs ve Selîl b. Ahmed Örneği-. Ankara: İlahiyat Yayınları, 2021. - Muhammed Cihat Oruç (Turkish Journal of Shiite Studies, 2021)
Apokaliptik veya İslam literatüründeki karşılığı ile fiten-melahim düşüncesine dair son yıllarda önemli ilmi araştırmalar yapıldığı görülmektedir. Bu araştırmalardan biri de Mahmut Demir tarafından kaleme alınan “Tarih ve Rivayet Arasında Şiî-Sünnî Apokalipsler ve Mehdî-Ali b. Tâvûs ve Selîl b. Ahmed Örneği-” ismini taşıyan eserdir. Yazar eserinde, genel olarak İslam düşüncesinde mehdilik inancına ilişkin kısa bir teorik yaklaşımdan sonra, İbn Tâvûs’un “el-Fiten” ve Ebu Selîl’in “Kitabu’l-Fiten”i çerçevesinde konuya dair önemli bazı tespitlerde bulunmuştur. Günümüze ulaşmamış pek çok Sünnî ve Şiî kaynağa atıfta bulunan, bu açıdan İslam literatürüne ciddi katkılarıyla öne çıkan İbn Tâvûs ve günümüze ulaşmayan iki önemli fiten-melahim kaynağının yer aldığı “el-Fiten” isimli eserini inceleme-değerlendirme konusu yapan yazar, bu alana ilgi duyan araştırmacılar için önemli bir boşluğu doldurmuştur. Çalışmamızda apokaliptik literatür ve mehdilik meseleleri açısından ehemmiyetli olan bu eseri tanıtıp farklı açılardan incelemenin araştırmacılar için faydalı olacağını umuyoruz.