SYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF COPPER(II), NICKEL(II), COBALT(III) AND IRON(III) COORDINATION COMPOUNDS WITH 1-(2-HYDROXYPHENYL)ETHANONE N(4)-ALLYL-S-METHYLISOTHIOSEMICARBAZONE - Irina USATAIA (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2018)
The paper presents the synthesis of the 1-(2-hydroxyphenyl)ethanone N(4)-allyl-S-methylisothiosemicarbazone (HL) and seven coordination compounds of copper, nickel, cobalt and iron with this pro-ligand. The newly obtained compounds were investigated by IR, 1H and 13C NMR spectroscopy, elemental analysis, molar electric conductibility and magnetic susceptibility. For the synthesized compounds the antibacterial and antifungal activities in vitro were studied on a series of standard strains, such as Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Escherihia coli (ATCC 25922), Klebsiella pneumonae and Candida albicans. The in vitro antiproliferative activity of the pro-ligand and complexes was screened on Hep-2, BxPC-3, RD cancer cells and normal MDCK cells. It was established that coordination compounds manifest better antiproliferative activity than the pro-ligand. SINTEZA, CARACTERIZAREA ȘI ACTIVITATEA BIOLOGICĂ A COMPUŞILORCOORDINATIVI AI CUPRULUI(II), NICHELULUI(II), COBALTULUI(III) ŞI AI FIERULUI(III) CU N(4)-ALIL-S-METILIZOTIOSEMICARBAZONA 1-(2-HIDROXIFENIL)ETANONEI În lucrare este descrisă sinteza N(4)-alil-S-metilizotiosemicarbazonei 1-(2-hidroxifenil)etanonei (HL) şi a şapte compuşi coordinativi ai cuprului, nichelului, cobaltului şi ai fierului cu acest ligand. Compușii noi obținuți au fost studiați cu ajutorul spectroscopiilor IR şi RMN (1H şi 13C), analizei elementale, conductivitaţii molare şi susceptibilității magnetice. Pentru compușii sintetizați a fost studiată in vitro activitatea antibacterială şi antifungică selectivă faţa de spectrul larg de tulpini standard de Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Escherihia coli (ATCC 25922), Klebsiella pneumonae şi Candida albicans. Cercetarea proprităţilor antiproliferative in vitro ale ligandului și ale complecșilor a fost testată pe celule canceroase Hep-2, BxPC-3, RD și celule normale MDCK. S-a stabilit că compuşii coordinativi manifestă o activitate mai bună decât ligandul.