ÎMPROPRIETĂRIREA CU PĂMÂNT A BISERICII ORTODOXE DIN TRANSILVANIA ÎN CADRUL REFORMEI AGRARE DIN ANUL 1921 - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2013)
Biserica Ortodoxă Română din Transilvania a fost nedreptăţită sub regimul habsburgic, inclusiv în privinţa proprietăţilor funciare. Cercetările efectuate demonstrează că după Unirea Transilvaniei cu România (1918) aşteptările clerului ortodox privind împroprietărirea cu terenuri agricole au fost mari. Reforma agrară din 1921 a satisfăcut doar parţial aş- teptările conducerii BOR. Terenurile primite în rezultatul reformei erau mai mici decât prevederile legale. Cu toate neajunsurile, reforma agrară a îmbunătăţit totuşi situaţia materială a preoţilor din localităţile rurale. Cuvinte-cheie: statul român, Biserica Ortodoxă Română, Transilvania, reforma agrară, împroprietărirea clerului ortodox, confesiuni minoritare.