Terminowość publikacji raportów okresowych w dobie pandemii COVID-19 na przykładzie spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Bartłomiej Lisicki; Iwona Franczak (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2023)
Cel: Celem artykułu jest ocena terminowości przekazywania raportów okresowych przez emitentów notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) w trakcie pandemii COVID-19 (lata 2020–2022) oraz porównanie jej z terminowością w latach bezpośrednio poprzedzających pandemię (2018–2019). Aby osiągnąć ten cel, postawiono następującą hipotezę badawczą: pandemia COVID-19 negatywnie wpłynęła na terminowość publikacji raportów okresowych przez spółki notowane na GPW, poprzez wydłużenie przeciętnego czasu ich przekazania w stosunku do lat poprzednich. Metodyka badań: W części teoretycznej zastosowano takie metody badawcze, jak przegląd literatury i analiza aktów prawnych. W części empirycznej dokonano z kolei weryfikacji statystycznej w celu oszacowania terminowości przekazywania raportów okresowych przez spółki notowane na GPW. Wyniki badań: Uzyskane wyniki badań nie pozwoliły pozytywnie zweryfikować postawionej hipotezy badawczej. Szczegółowe dane dotyczące mediany liczby dni publikacji raportów okresowych przed ustawowym terminem oddania sprawozdania wskazują, że w aż 11 z 15 wskazanych podgrup mediana liczby dni publikacji raportów okresowych przed upływem ostatecznego terminu publikacji była wyższa w trakcie pandemii, co świadczy o tym, że w latach 2020–2022 badani emitenci z GPW udostępniali raporty wcześniej niż w latach 2018–2019. Wnioski: W wyniku przeprowadzonych badań można stwierdzić, że pandemia COVID-19 nie wpłynęła negatywnie na terminowość publikacji raportów okresowych spółek notowanych na GPW. Nie stwierdzono bowiem istotnego wydłużenia czasu udostępniania sprawozdania finansowego w latach 2020–2022. Wkład w rozwój dyscypliny: Przedstawione w artykule rozważania pogłębiają wiedzę dotyczącą terminowości, czyli istotnej cechy, jaką powinny posiadać sprawozdania finansowe. Dotychczas nie przeprowadzono badań w tym zakresie w okresie dynamicznych zmian na rynkach kapitałowych, wywołanych pandemią COVID-19.