Diabelska moc czarciego pazura - Kinga Lis (Rheumatology, 2010)
Rdzenni mieszkańcy Afryki Południowej i Południowo-Zachodniejod pokoleń stosują wyciągi z hakorośli rozesłanej w leczeniu wieluróżnych chorób. Wiele preparatów z czarciego pazura jest obecniestosowanych w Europie, zdobywając w ostatnich latach corazwiększą popularność w alternatywnym leczeniu chorób układukostno-stawowego oraz chorób o podłożu zapalnym. Wyciągiz korzenia hakorośli rozesłanej są tradycyjnie stosowane w leczeniureumatoidalnego zapalenia stawów. Stosunkowo dobrze udokumentowanejest przeciwzapalne i przeciwbólowe działanieRadix Harpagophyti, zarówno in vitro, jak i in vivo. Kliniczne zastosowaniewyciągów z korzenia hakorośli rozesłanej wydaje się bardzoobiecujące.