Evrensel Mesajlara Taşıyıcılık Yapan Tarihsel Bir Form Olarak Kuran Dili - Fethi Ahmet Polat (Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 2009)
Kuran dilinin seçiminde ilahi bir belirlemenin mi yoksa konjonktürel şartların mı et-kin olduğu sorunsalı Kuran ayetlerinin tarihsel ya da evrensel bağlamlara yerleşti-rilmesi tartışmalarını yakından ilgilendirmektedir. Buna bağlı olarak gelişen bir diğer problematik, Kuran’ın meydan okumasının (tehaddî) kim için, nasıl ve hangi miktarlarda söz konusu olabileceğidir. Makale, öncelikle Kuran dilinin seçiminde tarihsel unsurların vazgeçilmez derecede dikkate alındığını ortaya koymakta ardından Kuran’da yer aldığı şekliyle tehaddînin, Arap olan ya da olmayan muhataplar açısından farklı tarzlarda ve miktarlarda meydan okumalarda bulunduğunu savunmaktadır.