Ivan Bolle kot fitomedicinski raziskovalec in pisec - Jože MAČEK (Acta Agriculturae Slovenica, 2004)
Ivan Bolle je bil proti koncu 19. in v začetku 20. stoletja ne samo eden najvidnejših slovenskih temveč tudi avstrijskih kmetijskih strokovnjakov. Prvenstveno je bil velik in svetovno priznan specialist za rejo in bolezni sviloprejk. Kot ravnatelj Goriške postaje za svilorejo, sadjarstvo in vinogradništvo pa je deloval tudi na zadnjih dveh in na drugih kmetijskih področjih. V tem prispevku je Ivan Bolle predstavljen tudi kot fitomedicinski pisec, ki je objavljal razne sestavke o škodljivcih kmetijskih rastlin in njihovem zatiranju, v manjšem obsegu tudi o boleznih omenjenih rastlin. Menim pa da je znanstveno s tega področja najtehtnejše preučevanje parazitskih in saprofitskih gliv na gojenih gospodarskih in okrasnih ter samoniklih rastlinah. Iz območja tedanjega Primorja (Küstenland, Litorale) sta skupaj s Feliksom von Thümenom, uveljavljenim fitopatologom in mikologom iz Klosterneuburške poskusne postaje,  ugotovila na različnih rastlinah 374 vrst gliv s številnimi gostiteljskimi rastlinami in nahajališči. Od tega je bilo pet za znanost novih vrst poimenovano v čast Ivanu Boletu, 58 vrst pa je bilo poimenovanih za nove vrste.