ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ ВИБУХОВОГО ЕЛЕКТРОННО-ПРОМЕНЕВОГО ВИПАРОВУВАННЯ-КОНДЕНСАЦІЇ У ВАКУУМІ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ТУГОПЛАВКИХ І СКЛАДНОЛЕГОВАНИХ СПЛАВІВ РІЗНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Igor M. Hrechaniuk; Olena V. Khomenko; Gennadii A. Bagliuk (KPI Science News, 2019)
Вступ. Метод вибухового електронно-променевого випаровування-конденсації матеріалів у вакуумі відкриває нові можливості для отримання матеріалів, що містять компоненти, з істотною різницею в пружності пару, а також складнолегованих сплавів. Ця технологія перспективна для виробництва різних видів матеріалів заданого хімічного складу у вигляді порошкових продуктів. Мета дослідження. Вивчити можливості методу електронно-променевого вибухового випаровування-конденсації матеріалів у вакуумі для отримання в гранульованому і плівковому вигляді тугоплавких і композиційних матеріалів на основі вольфраму і міді, а також складнолегованих матеріалів на основі титану. Методика реалізації. Метод вибухового випаровування-конденсації застосували для отримання парофазових тугоплавких, композиційних і складнолегованих матеріалів на основі систем WC–W2C, Cu–W і Ti–Si–Zr–Nb. Експерименти проводили на елект-ронно-променевій установці L-4, яка розроблена науково-виробничим підприємством “ЕЛТЕХМАШ” (м. Вінниця, Україна) спільно з Інститутом проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України. Вивчено зміни хімічного складу і морфології отриманих продуктів залежно від умов осадження у вакуумі. Результати дослідження. Вперше методом вибухового випаровування-конденсації у вакуумі отримано в гранульованому вигляді тугоплавкі сплави і композиційні матеріали на основі вольфраму та міді, а також складнолеговані сплави на основі титану. Використання цієї технології дає можливість регулювати хімічний склад і морфологію вироблених порошкових продуктів, які мають широке застосування в різних галузях науки і техніки. Висновки. Визначено технологічні умови отримання методом вибухового випаровування-конденсації у вакуумі матеріалів, що включають компоненти з істотною різницею в пружності пару. Метод дає змогу отримувати гранульовані та плівкові продукти осадження з рафінуванням матеріалів по кисню і деяких металевих домішках.