Edukacyjny wymiar piękna - Marian Śnieżyński (Horyzonty Wychowania, 2010)
Piękno towarzyszy nam od zarania naszych dziejów. Już prehistoryczny człowiek (20 tysięcy lat temu w epoce paleolitu młodszego) w ciemnych grotach i jaskiniach skalnych (Altamira, Lasco) przy świetle łuczywa, malował zaskakującej piękności sylwetki ludzkie i zwierzęce: mamuty, słonie, antylopy, dzikie konie czy byki. Wszystkie te postacie były ukazane w ruchu z wykorzystaniem syntezy rysunku, zachowaniem proporcji, a głównie z zastosowaniem wyrafinowanej kreski i barwnej palety naturalnych kolorów. Te dzieła tworzył człowiek, który nie  znał jeszcze obróbki kamienia, ale już miał bardzo wysublimowane poczucie piękna, ogromną wrażliwość na otaczający go świat, rozwiniętą wyobraźnię i spostrzegawczość....