Экстремалдылық теориясының философиялық-социологиялық негізі - A. T. Omarova; G. O. Abdikerova (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2014)
Төтенше оқиғалардың стихиялық және экологиялық апаттар, технологиялық авария мен ка- тастрофалар, әлеуметтік-экономикалық өзгерістер, әскери жанжалдар және басқа да экстремалды құбылыстар мен процестерден келетін қауіптер мен қиыншылықтар тенденциясы өсіп отыр.Сондықтан да, экстремалдылық пен қауіпсіздік теорияларының теориялық-әдістемелік негізі- нің қалыптасуының тарихи процесін сипаттау маңызды, себебі, сол арқылы халықты және террито- рияны азаматтық қорғау мен қауіпсіздік мәселесін шешудің қазіргі заманғы ғылыми амалдарының дамуы мен мазмұны  анықталады. Бұл мақалада экстремалдылықты танудың философиялық және социологиялық дәстүрі, синер- гетиканың жалпы жүйесінде қалыптасқан принциптері және экстремалдылық пен катастрофаның социологиялық теориялары жан-жақты қарастырылады. Сонымен бірге, теориялық-әдістемелік тұрғыда экстремалдылық теорияларының қалыптасуы мен негізгі мәселелер шеңбері талданады.