27 Mayıs Darbesi’nin Meşruiyetini Sağlamaya Çalışan Öncü Gazetesinin YTP ve TİP Çizgisindeki Değişimi - Meltem Şahin (Erciyes İletişim Dergisi, 2019)
Bu çalışmanın konusu, 26 Ağustos 1960 – 17 Kasım 1962 tarihleri arasında, 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin ardından çıkarılan Öncü gazetesinin yönetiminde yaşanan değişime bağlı olarak Yeni Türkiye Partisi (YTP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile olan ilişkilerinin gazetenin içeriğine nasıl yansıdığıdır. 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi’nden 3 ay sonra yayın hayatına giren Öncü, yeni iktidarın fikir ve inançlarını yayması ve darbenin meşruiyetini sağlamaya çalışması anlamında basın tarihinde önemli bir yerde durmaktadır. Alparslan Türkeş’in etkisinde çıktığı ve 27 Mayıs fikirlerini desteklemek için çıkarıldığı kesin olan Öncü’nün ortaya çıkmasını sağlayan darbeye ilişkin olan temel siyasi duruşla birlikte, oluşan yeni siyasi partilerle yürüttüğü ilişki de önemlidir. Söz konusu ilişkiyi açıklamak ve bu ilişkinin gazetenin karakterine yansımalarını aktarmak amacıyla gazetenin yayımlanan tüm sayılarına bakılmış, konuyla ilgili tüm metinler tarihsel betimleyici analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma sonunda Öncü’nün yeni kurulan ve farklı ideolojilere sahip siyasi partilerle olan yakınlığının içeriklere önemli ölçüde yansıdığı ortaya çıkmıştır. Aydın Yalçın yönetiminde gazetede YTP ile ilgili haberler ağırlıkla yer alırken, liberal ekonomi savunulmuş ve CHP’nin devletçilik politikası eleştirilmiştir. 1962’de Kuvvet Başarır ve Müşerref Hekimoğlu yönetiminde ise TİP’e yakınlık; sendika, işçi haberleri, çalışma ilişkileri, kadınların iş yaşamı gibi konuların sayfalarda sıklıkla yer almasıyla kendini göstermiştir. Yönetimdeki yapı değişimi gazetenin yazar kadrosuna da yansımıştır.