The Activities of Evangelical Christians in Poland (1918-1939) - L. Borodynska (Українське Pелігієзнавство, 2009)
Активні сучасні протестантські течії створюють до своїх найгірших мінусів. Однієї з найбільших пізньопротестантських спільнот в сучасній Україні є євангельські християни-баптисти. Ця течія існує на українських землях, вже існує сто років. На думку Радянського Союзу і на сучасному етапі громадського життя євангельські християни і баптистів дотримуються спільної діяльності церкви. На перших етапах це було дуже успішно, і вони були складені в склад. Зауважимо, що й ніні на польських нечісній громаді громади євангельських християн діють окремо від баптистів. В Україні та упродовж 1992 року, коли вони спровокували спільноту євангельських християн у рамках Собору незалежних євангельських церков в Україні та Союзу церковних євангельських християн у світі. Незважаючи на те, що основна частина «історичних» громадських євангельських християн не виявляє бажання визнати приєднатись до баптистів, тенденції до відродження ідей євангельського християнства існують і на сьогоднішній день.